Keijon kommentit

 

Keijon kommentit

 

Kesä kului jälleen nopeasti ja monia tapahtumia on tullut taas koluttua. Vuosi on ollut erinomaisen vaativa myös penkkiurheilijoille, sillä olihan kesä taas olympiakesä ja seurattavaa riitti kolmeksi viikoksi niin paljon kun vaan istumalihakset kesti ja jaksoi telkkarin vieressä valvoa. Yleisurheilun ystäville tarjottiin lisäksi myös EM-kilpailut ja paljon muuta.

Olympialaiset menivät suomalaisilta mitalien osalta heikommin kuin koskaan, vai yksi pronssi naisten nyrkkeilystä Mira Potkosen toimesta oli joukkueella tuomisina. Yleisurheilussa Antti Ruuskanen ja David Söderberg ylsivät sentään pistesijoille. Muita onnistujia mielestäni olivat ainakin Oskari Mörö, Kristiina Mäkelä, Nooralotta Neziri ja Minna Nikkanen. Tuloksina heillä oli Möröllä Suomen ennätys ja välieräpaikka, Mäkelä ja Neziri selvittivät myös ensimmäisen karsinnan. Minna oli yhden välikorkeuden pudotuksen vuoksi enimmäinen loppukilpailusta pudonnut hyppääjä kesän parhaalla tuloksellaan. Vilma Murto sai hyvää oppia nuorena urheilijana ja menestystä seuraa varmasti tulevina vuosina. Ja kyllä Tero Pitkämäkikin saa joskus epäonnistua, hänelle varmaan varsin vaikeana kautena, onhan hän niin monet kisat meille pelastanut. Toivotaan heille kaikille ja muillekin mukana olleille terveitä harjoituspäiviä, niin Tokiossa taas saadaan nauttia yleisurheilumitaleista.

Jo ennen olympiakisoja kilpailtiin EM-kisoissa Amsterdamissa, jossa taas tuli itsekin käytyä urheilijoitamme kannustamassa. Suomalaisilla oli tuomisina Antti Ruuskasen pronssi keihäässä. Oskari Mörö oli neljäs 400 m aitajuoksussa ja Kristian Bäck pituuden viides. Pisteillä olivat lisäksi Vilma Murto ja David Söderberg. Parempiakin tuloksia kovasti odottelimme, etenkin kun kisasta puuttuivat venäläiset urheilijat. Muuten matka taas oli onnistunut ja kaupunki ja kisapaikat olivat hienot. Kaupungilla polkupyöriä kyllä sai varoa, sillä niitä oli liikkeellä paljon ja menivät tosi lujaa.

Hyvä kisa kisaturistin kannalta oli tietysti myös Suomi-Ruotsi maaottelu, joka kisattii ensi kertaa Tampereella. Yleisö oli varsinkin lauantaina löytänyt hyvin Ratinaan. Sunnuntain sateinen sää varmaan hieman vaikutti päivän yleisömäärään. Ruotsi voitti miesten, naisten ja poikien ottelun, mutta tytöt ja kävelijät hoitelivat hommansa niin hyvin, että kaikki pisteet yhteen laskien oli Suomen voitto 12 pistettä. (Pitäähän se voitto jostain esiin kaivaa) Miehissä varsinkin pikajuoksijat olivat yllättävän kovassa vedossa. Samuli Samuelsson voitti 100 m ja 200 m juoksut ja ankkuroi pikaviestijoukkueen SE-ajalla voittoon. Naisissa Hilla Uusimäki urakoi ansiokkaasti tullen kolma kertaa maaliin ensimmäisenä ratakierrokselta. Tämä kisa sitten kyllä teki kesästä suomalaisittain varsin huonon keihäskesän, sillä tappio ruotsille maaottelun keihäässä oli osoitus, että tässä perinteisessä suomalaislajissa ei nyt kaikki ollut kohdallaan. Tampereella varsinkin lauantain lähettämiset eivät olleet onnistuneita. Myös huono info esim. aitojen uudelleenjuoksusta tai hylätyistä kävelijöistä ärsytti. Muualla kyllä oli tieto protesteista, mutta kisakatsomoon tietoa ei saatu. Ehkä Turku voisi kokeilla maaottelua kahden vuoden kuluttua, onnistuivathan Paavo Nurmen kisat hienosti.

Mahtilaisten kesää tarkastelen enemmän muualla, mutta perinteiset tehtävämme saimme taas hoidettua, vaikka tekijät edelleen olivat turhan vähäiset. Lisää tekijöitä mahtuu lähes joka alueelle ja myös urheilijoita nuoriin ikäluokkaan toivoisin lisää.

Hyvää uutta yleisurheilukautta toivottaen

Keijo